script

Samvetet försvann lagomt till jul

Man borde väl se det som positivt att folk har köpt mycket mer ekologisk skinka denna jul än tidigare år, men det överskuggas av det faktum att den ‘vanliga’ skinkan har sålt lika bra som vanligt, det vill säga runt sju miljoner. Undrar vad som hände med alla de människor som förfarades över hur de stackars grisarna vanvårdades efter Djurrättsalliansens avslöjanden och som insisterade på att de bara skulle köpa skinka från gårdar där de visste att grisarna har haft det bra. Kanske det dåliga samvetet försvann precis lagomt till jul.

Nej till licensjakt på varg!

Från och med Januari inleds jakten på varg, 27 vargar ska skjutas vilket är 10% av stammen. Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen har alla protesterat mot beslutet och nu har SRF startat ett upprop, vill du också skriva på kan du göra det här: http://upprop.nu/FQBS


Morgontrött

Hade skrivit upp mig för att jobba helg idag, tyckte det var en bra ide att passa på nu när vi ändå är lediga 10 dagar. Men när klockan ringde imorse ångrade jag mig lite, vad tänkte jag egentligen? Åka och jobba ute i kylan när man kan ligga hemma under täcket och sova.

Inte så att jag inte trivs på jobbet, tvärtom. Och jag får lätt långtråkigt nu när jag går hemma hela dagarna så det känns bara bra att komma ut och göra något. Det är bara det att gå upp på morgonen som är problemet, efter bara 3 dagars ledighet har nämligen min sovrutin rubats totalt, uppe sent och vaknar sent. Jag försökte verkligen vara smart och la mig tidigt igår men det hjälper inte när man inte är trött, låg i vad som kändes som en evighet och vände och vred på mig. Och när klockan ringde imorse kändes det som jag precis hade somnat. Men iväg kom jag i alla fall och alla hästar och djur togs hand om.

Var ordentligt trött var jag när jag kom hem men hade bestämt mig för att inte sova något på dagen så jag inte kommer vara uppe halva natten. Det funkade tills ungefär klockan sex när jag la mig på sängen för att gosa med Jenna lite och rätt som det var hade klockan blivit åtta Så mycket för att komma i säng i tid, tur att man har sovmorgon imorgon


Snöstorm

Igår var det helt perfekt julväder, fortfarande mycket snö men ändå inte särskilt kallt, temperaturen låg vid noll nästan hela dagen. Men idag verkar vädergudarna vara på sämre humör.

Det har varit mer eller mindre snöstorm hela dagen. Att det snöar gör mig inget, tvärtom är det ganska mysigt nu när man inte behöver vara ute och jobba, men blåsten däremot. När jag satt och tittade på tv blåste det så hårt att det lät som hela balkongen höll på att blåsa sönder. Får se om det lugnar ner sig till imorgon men på söndag hoppas jag verkligen på bättre väder, då har jag nämligen skrivit upp mig för att jobba extra.


God Jul

önskar Elin & Jenna


24 December - Julklappar

Idag blev det ingen träning, fanns inte en chans att jag skulle hinna med det, men istället blev det lek med flera av Jennas julklappar.

Jenna fick själv välja vilket paket hon ville öppna först och inte så förvånansvärt blev det paketet som innehöll ett smaskigt ben. Hon fick även en mjuk rosa boll som jag förutsäger inte kommer vara hel mer än några dagar, ett rep hjul som genast blev en tuggfavorit och en rosa Kong Snugga Wubba perfekt för att ha dragkamp med. Som om det inte var nog fick hon lite smaskig burkmat blandad med sitt vanliga torrfoder, det här var bästa julen någonsin enligt Jenna.


23 December - Stanna

Stanna är något vi tränat mycket på när vi gått kurs men annars tränar vi det knappt alls förutom när det kommer till inkallning. Men nu ska det blir ändring på det, eftersom det är så mycket snö ute blev det träning inne idag.

Tränade på sitt – stanna kvar eftersom det är det vi tränat mest på, provade lite olika saker. Först att gå iväg framför henne som jag brukar, sen att gå iväg bakom henne vilket jag trodde hon skulle ha svårt för och sen gick jag iväg till ett annat rum. Det var inga som helst problem utan hon satt still så snällt och väntade och rörde inte en fena.


22 December - Stänga lådan

Körde några repetitioner med target vid lådan först men jag tror inte det behövs längre, sen blev det några repetioner där hon skulle få lådan att röra sig och det lyckades hon med varje gång. Så jag höjde kriterierna lite till att hon måste stänga lådan, först blev hon lite frustrerad och försökte med tassen istället men sen blev det några lyckade repetioner även här. Snart är det dags för den svåraste delen, att sätta kommando på tricket.


21 December - Spela död

Detta misslyckades totalt idag, har tränat på det en gång förut men då var vi utomhus och Jenna låg i gräset och lekte och då lyckades jag fånga fram det. Den här gången skulle jag shejpa fram det men det kom inte ens i närheten, när jag märkte att hon började bli frustrerad av att inte få någon belöning bröt jag och tränade lite annat istället

Okej att plåga kaniner?

Kunde inte hjälpa att bli förbannad när jag läste en artikel i dagens Aftonbladet. Jag tittade på Robinson förra säsongen när det var två hönor som fick sätta livet till för spelets skull, i år har deltagarna tydligen tilldelats (vunnit?) två kaniner så dom ska ha något att äta för sin överlevnad där ute på den öde ön, som dom själva har valt att åka till eftersom det finns pengar att vinna.

Själv önskar jag att jag sluppit se avrättningen av hönsen förra gången och jag är väldigt glad att jag slapp se gårdagens avsnitt, men här hade tydligen TV4 klippt bort det värsta av djurplågeriet nämligen när de var tvugna att slå kaninen flera gånger innan den dog.

- Jag hörde hur de slog kaninen flera gånger samtidigt som den skrek, sa Jimy Fuhr till Nöjesbladet igår.

Hemskt och i mina ögon helt oacceptabelt. Anledningen till att deltagarna får levande djur istället för kött kan jag bara anta är det blir mycket bättre tv då och vad är några kaniners död värt för underhållnings skull? Tydligen inte alls mycket enligt TV4s exekutiv producent Martin Nygren som fick frågan:

Borde ni inte ta in en person med utbildning då, så som lagen föreskriver?
-Det kan man tycka från fall till fall. Men det rör sig ändå bara om några kaniner.

Jag kunde först knappt tro vad jag läste, bara några kaniner. Finns det verkligen människor som resonerar så. Hade det alltså inte varit okej om det gällt fem kaniner, eller tio? Eller kanske beror det på djurarten? Höns visste vi ju redan var okej, men grisar då? Kor? Hästar, katter, hundar?

Jag har alltid antagit att det inte är okej med att behandla något djur på det viset, allra minst för ett tv-program. Jag är visst mer naiv än jag trott.


20 December - Signalkontroll

Signalkontroll var även det en av de saker jag insåg vi behöver jobba mer på när vi tränade ligg på kommando, men idag gick det mycket bättre.

Hade först planerat att börja om från början och köra några frivilliga lägganden innan jag använde kommando men ångrade mig i sista minuten och bestämde mig för att ge kommando på en gång. Ganska dumt val egentligen eftersom jag faktiskt inte förväntade mig att hon skulle lägga sig men se det gjorde hon allt. Faktiskt så lyckades alla repetioner utom en där hon försökte sätta sig först och sen lägga sig ner. Känns bra att signalkontrollen på ligg inte är lika dålig som jag trodde efter sist, nu gäller det bara att hon ska kunna höra skillnaden mellan ligg och sitt även om jag blandar dem i samma pass.


19 December - Targetöverföring

Kom underfund med att vi behöver jobba mer med targetöverföring när vi tränade target för några veckor sen. Tänkte att det nog skulle bli lättast med nostarget först så jag höll handflatan mot ett köksskåp och det var inga problem. När jag tog bort handen blev hon genast lite osäker men det blev en lyckad repetition där hon försiktigt uttade på skåpet. Efter det fick hon för sig att hon skulle slå med tassen på skåpet istället så jag tog tillbaka handen några gånger och efter det blev det flera lyckade repetioner i rad.


18 December - Tasstarget

Var länge sen vi tränade tasstarget men det var inga större problem. Jag använde en musmatta som hon skulle ställa tassarna på, efter flera lyckade repetioner försvårade jag det hela genom att flytta mattan först vid min högra sida och sedan en bit bakom mig. När jag la den bakom mig tvekade hon lite de två första gångerna men sen fick hon bra flyt igen, flyttade den ännu lite längre bak och det blev lite tvekan igen men sen verkade hon ha fattat poängen. Nästa steg blir att lägga musmattan bakom henne, blir nog lite svårare kan jag tänka mig.


17 December - Kloss

Nu när våran träning har gått så bra den senaste tiden även när det gäller saker vi haft problem med förut hade jag hoppats att det skulle bli framsteg med klossen också, men icke då. Hon vet att hon ska stå med frambenen på klossen men efter det är det stop, jag har försökt röra mig runt klossen i hopp om att hon ska röra på sig och jag har försökt shejpa minsta rörelse hon gör med bakbenen men inget fungerar, känns väldigt frustrerande när jag inte har några ideer om hur jag ska lösa det.

16 December - Städa

Detta har vi aldrig tränat på förut men målet är ganska uppenbart, jag ska försöka lära Jenna plocka upp sina leksaker och lägga dom i en låda. Eftersom det var första passet blev det träning utan låda, hade tänkt börja med att jag kastar iväg en leksak som Jenna sen skulle hämta och komma med till mig. Trodde det skulle bli en piece of cake med tanke på att Jenna ofta kommer bärandes på olika leksaker som hon stolt visar upp, men när matte sitter där med godis i fickan var inte ens hennes favoritleksak ‘blåa grisen’ särskilt intressant. Efter lite uppmuntran och lek fick jag henne i alla fall att plocka upp grisen och ge den till mig. Hon provade några gånger att slå på grisen med tassen och att ta upp den bara för att släppa den på en gång igen, men när det inte funkade kom hon till slut bärandes på den.


15 December - Snurra runt

Att snurra runt är något som jag försökte lära Jenna en gång för några år sen men jag gav upp ganska snabbt då vi kom verkligen ingenstans. Funderade först på om jag skulle försöka använda target för att lära in snurra men jag tror vi behöver jobba lite mer på våra target-kunskaper först så det blev att försöka shejpa fram det istället.

Jag blev faktiskt riktigt förvånad när jag lyckades få Jenna att vrida på huvudet lite åt sidan flera gånger i rad. I början blev hon lite konfunderad och det var några gånger som hon provade att antingen backa eller sätta sig ner men på slutet verkade det som hon förstod att det var just huvudrörelsen hon fick belöning för. Kändes verkligen som en lyckad repition då det är väldigt olikt sånt jag har försökt shejpa förut och vi gjorde framsteg mycket fortare än vi brukar. En annan sak som verkligen märktes på Jenna var att hon fått bättre uthållighet, även om det gick en stund mellan belöningarna fortsatte hon prova olika saker och hon gav inte upp. Det är verkligen ett stort framsteg och det har blivit bättre utan att jag riktigt lagt märke till det


14 December - Fri signal

Kände mig inte särskilt inspirerad för träning så det blev ett kort pass med fri-signal. Lockade med lite godis, om hon höll kvar sin position blev hon antingen belönad eller fick fri-signal och sen belöning. Det gick väl lite si så där, hon har mycket lättare att hålla position om hon sitter eller ligger ner än när hon står upp.


Världens bästa djurskydd?

Man hör titt som tätt om att Sverige har ett av världens bästa djurskyddslag, som nu i samband med avslöjandet om grisar som lever under hemska förhållanden. Men nu tycker jag allt det är dags skärpa till sig om man vill kunna kalla vårat land för det i fortsättningen? När jag gick i gymnasiet (naturbruk) fick jag höra i samband med att griskultingar skulle kastreras att man var tvungen att göra det utan bedövning för att det skulle bli för dyrt annars. Däremot verkar det inte vara för dyrt hos bönder i bland annat Norge och Danmark, förmodligen för att det inte är tillåtet där.

I länder som Storbritannien, Österrike, Kroatien och Irland är det förbjudet att föda upp djur för pälsens skull. Från och med Januari 2010 införs licensjakt på varg som är en akut utrotningshotad art. För att inte tala om hur in i helvete tidelag kan vara lagligt i ett land med världens bästa djurskydd?

Som sagt, det är nog dags att förbättra sig rejält sig eller lämna över titeln till ett mer lämpat land.


13 December - Balans på dyna

Ett nytt trick som vi började träna lite smått på för några veckor sen, blev ju väldigt populärt med olika balans övningar för ett tag sen. Hundar fick balansera på framtassarna, på bollar, i lådor och jag vet inte allt. Tycker det ser riktigt roligt ut men när man har en grand danois är det inte det lättaste att hitta saker som de faktiskt får plats på, men så en dag kom jag på att jag skulle prova och använda några gamla soffdynor. Kanske ses som lite väl stort med tanke på vad som brukar användas men man får ta vad man har och som sagt, Jenna är ju inte världens smidigaste vovve direkt.

Än så länge har vi bara kört med en dyna, blir visserligen inte särskilt mycket balans men hon får tillräckligt svårt att hålla reda på alla ben ändå så jag har tänkt lära henne att stå med alla tassarna på den så får jag se om jag kan lägga på en till dyna sen. Jenna har förstått att hon ska upp på dynan, hur hon väljer att vara på den lite olika, ibland lägger hon sig på den och nån gång har hon provat att sätta sig på den, det är ju riktigt bekvämt

Som bäst har hon stått med tre tassar på dynan samtidigt men jag tror det kommer bli svårt att få upp den fjärde tass, hon är inte riktigt vann att stå med benen så tätt ihop.

12 December - Takt

Detta började vi träna på efter att jag blev inspirerad av denna video.

Jag har haft problem med att Jenna fortfarande inte kopplar att hon ska använda olika tassar beroende på vilken hand jag håller fram, tror jag har gjort det för svårt för henne genom att växla mellan olika händer under samma pass. Så idag använde jag bara vänster hand, blev lite fel först då hon blandade att använda höger/vänster tass men efter ett tag verkade hon förstå att det bara var en tass som gav belöning. Nu gäller det bara för mig att se till att variera vilken hand under de olika passen så det inte blir samma hela tiden.


H&M tilldelas utmärkelse av PETA

Hennes & Mauritz har fått mottagit PETAs utmärkelse Årets företag, detta efter att H&M har förbjudit förskäljning av skinn från exotiska djur.

H&Ms hemsida finns att läsa:

H&M säljer inte äkta päls.

H&M säljer endast läder från ko, buffel, får, get och gris som föds upp för köttproduktion.

H&M säljer inte läder från exotiska djur, vilket inkluderar men inte begränsas till orm, alligator, krokodil, ödla och struts.

H&M köper inte läder från Indien på grund av att det förekommer grymma djurtransporter där.

H&M köper inte silke från Indien, på grund av dåliga arbetsförhållanden i den indiska silkesindustrin.

H&M accepterar inte mulesing, ett ingrepp som utförs på merinofår med syfte att förebygga flugangrepp.

H&Ms produkter innehåller inte material som kommer från utrotningshotade arter.

Dun och fjädrar accepteras endast från slaktade fåglar. H&M kräver också ett certifikat som visar att dunen och fjädrarna blivit erforderligt tvättade och steriliserade.

För produkter som är tillverkade av trä i länder med tropisk regnskog kräver H&M ett certifikat från FSC, Forest Stewardship Council.

H&Ms barnkläder ska vara bekväma och praktiska. H&M strävar efter att inte sälja barnkläder som kan uppfattas som provocerande.

Tryck på toppar och andra varor får inte vara stötande, rasistiska, sexistiska, politiska eller religiösa.

Alla varor är märkta med tillverkningsland.

Läs mer på PETAs blogg


11 December - Tack/Loss

Provade först utomhus när vi var mitt i lek att kommendera tack men då reagerade hon inte alls, men så fort jag blev helt passiv och slutade dra släppte hon den och fick belöning. Resonerade att hon nog behöver bättre signalkontroll och kanske lite lättare miljökriterier.

Så på kvällen testade jag inomhus och då blev det istället motsatt problem. Nu släppte hon så fort jag gav kommando men jag fick verkligen jobba för att hon skulle dra och flera gånger släppte hon utan kommando. Godiset var helt enkelt mycket roligare, så nästa gång ska jag försöka med lite mindre gott godis och se om det hjälper.


10 December - Inkallning

Behöver verkligen träna inkallning mycket oftare, nu hade det gått ett bra tag sen sist så det blev lite problem i början. Men efter några belöningar med dragkamp blev det genast bättre, blir en helt annan fart på henne när hon får leka som belöning. Men först och främst behöver jag börja träna i många fler olika miljöer igen.


9 December - Baklänges fot

Denna träning gick riktigt bra, jag tycker hon har riktigt bra attityd när hon går. Det enda problemet är att hon plötsligt har börjat med att hon vill gå vid höger sida istället för vänster. Har alltid varit noga med att belöna ur vänster hand när vi tränar detta, funderar på om det kan vara för att jag brukar belöna ur höger hand när vi tränar annat? Får nog börja variera mig lite och belöna med vänster hand oftare. Sen blir det att träna uthållighet och att hon ska gå längre sträckor innan belöning.

8 December - Ligg

Hade planerat att träna stimuluskontroll på ligg men insåg snabbt att jag nog har sämre stimuluskontroll på det beetendet än jag har trott. När jag kommenderade ligg till Jenna skyndade hon att sätta sig, sen satt hon där så snällt och väntade på sin belöning, kanske har sämre kontroll även på sitt än vad jag har trott Provade en gång till med kommando men hon satte sig igen, efter det inte funkade lade hon sig visserligen ner men det är ju just det vi hade tränat på förrut, att inte sätta sig för att sen lägga sig, upplever att hon då testar vilket som ger belöning istället för att lyssna på kommandot. Så då körde jag lite frivilliga lägganden istället och det var inga problem, men hon lyckades smyga in lite backa där också

7 December - Target

Även detta är ett moment det var längesen vi tränade på, känns om nästan varje inlägg börjar på det här sättet kanske lika bra att sammanfatta med att det var längesen vi tränade på nåt överhuvudtaget? Hur som helst, lite ringrostig var hon allt, skulle köra hand-target men den första gången jag höll fram handen slog Jenna till den med tassen *aj*. Envis som hon är fortsatte hon med detta en 6-7 gånger innan hon äntligen provade med nosen istället, sen blev det lite blandat med nos och tass och några gånger blev det både nosen och tassen men till slut insåg hon att det bara var nosen som gav utdelning. Började då variera lite med olika händer, högt, lågt och på golvet och det var inga problem.

Det var först som jag provade att lägga handen mot en stol som hon var där med tassen igen, när det inte funkade provade hon att ställa sig på stolen istället Fick börja med att hålla handen lite ovanför stolen och sen sänka den lite i taget och då gick det genast bättre. Nästa steg blir att jobba mer med targetöverföringar och det har vi ju haft lite krångel med förut.


6 December - Godisträd

I dagens lucka stod det godissök, så efter våran långpromenad gömde jag godis i äppelträdet som Jenna fick leta rätt på. Egentligen kan man nog inte kalla det för träning, men enligt Jenna är det väldans roligt.


5 December - Backa

Jag får erkänna att det var egentligen inte backa som stod i dagens ‘lucka’ men jag fick improvisera lite. Backa har varit något av ett evighetsprojekt som vi helt hade kört fast i, vi tränade detta mycket i början av året och jag hade fått Jenna till att ta ett steg bakåt men efter det tog stopp. Om hon inte fick belöning började hon testa massa annat och till slut gav hon upp, har känts lite hopplöst då jag inte vetat hur vi ska komma vidare och nu hade vi inte tränat det på över 5 månader.

Men så idag när vi var i köket för dagens träning började hon helt plötsligt backa bakåt helt av sig själv, jag blev lite överraskad men lyckades hinna k/b i tid. Och efter det blev det flera lyckade repetioner, visst hon backar inte flera meter men hon tog flera steg varje gång och det verkade som hon nu förstod att det var just att backa som var grejen. Varför den poletten har trillat ner hux flux har jag ingen aning om men det är bara att hoppas att vi nu har kommit över den tröskeln. Det kanske inte är så dumt att vila sig i form ibland

4 December - Buga

Buga är även det ett trick som vi har tränat på nån gång förut. Det har varit enkelt att shejpa fram, jag väntar tills hon är på väg att lägga sig och k/b när hon har kommit halvvägs alltså när armbågarna nuddar golvet. Det gick ganska bra, det var några gånger som hon provade att sätta sig ner och sen lägga sig men när det inte funkade provade hon att lägga sig som vanligt. Nu är det bara att repetera detta lite oftare så hon förstår skillnaden mellan buga och ligg ordentligt, sen när jag får tillräckligt bra flyt på det ska jag börja lägga på kommando.


3 December - Sitt

Var hemma från jobbet idag då jag har ont i huvudet och känner mig allmänt krasslig, förhoppningsvis orkar jag imorgon. Tycker jag har varit onödigt mycket förkyld nyligen, nån måtta får det allt vara.

Kände mig därför inte särskilt pigg på att träna idag så det blev bara några frivilliga sättanden inomhus. När det gäller just momentet sitt finns det väl egentligen inte särskilt mycket att jobba på, det enda kan vara att Jenna sätter sig lite långsamt ibland men hon är ju ganska stor också, går helt enkelt inte lika fort för ‘riktiga’ hundar Sen skulle jag behöva jobba på att hon verkligen kan skilja på kommandon så som sitt, ligg osv, men det får vi ta en annan gång.


2 December - Krypa

När jag och Jenna gick våran första allmänlydnadskurs på brukshundklubben år 2006 skulle alla lära in ett valfritt moment som vi sen skulle visa på kursavslutningen. Jag valde att försöka lära Jenna att krypa och det gick väl hyfsat, men sen kursen tror jag vi har tränat på det en gång. Då tränade jag in det genom att locka med godis och hade då inga planer på hur jag skulle jobba bort den hjälpen. Vet att jag testade nån gång att locka med target istället men det funkade inge vidare.

Så idag bestämde jag mig för att locka med mgodis men se till att ta bort det efter 2-3 repetioner. Det lät som en ganska enkel teknik med det gav inte önskat resultat, när jag tog bort godiset började hon testa massa andra saker, bland annat att krypa baklänges. Jag provade då att locka utan godis och det funkade en gång, tills hon insåg att jag inte hade nåt godis vill säga. Så till slut tog jag fram godis igen, fast att jag hade bestämt innan att jag inte skulle göra det men så fort jag tog bort det igen blev det samma sak.

Även om det inte var en särskild lyckad träning idag var det intressant och lörorikt. Att använda godis för att locka gjorde verkligen att Jenna bara fokuserade på godiset och efteråt verkade hon inte alls ha förstått exakt vad det var hon blev belönad för och jag lyckades inte få henne att krypa framåt nån gång utan att locka. Sånt har jag ju läst om och hur båda hunden och ägaren kan bli lätt beroende av hjälper och det är svårt att träna bort dem, men det var nog nyttigt att se det i praktiken. Funderar på om jag ska försöka shejpa fram ett kryp men vet inte riktigt hur det skulle gå till, omöjligt är det knappast men samtidigt kan det nog vara nyttigt att lära sig hur man bäst kan använda hjälper och framförallt träna bort dem. Hur som helst så skippar jag att locka med godis nästa gång.

Hundtokigs julkalender: 1 december – Stå

December är här och nu verkar det poppa upp diverse julkalendrar lite överallt. Själv har jag inte följt nån kalender på vare sig tv, radio eller någon annanstans på flera år, tror inte jag såg ett enda avsnitt av förra årets julkalender. Och jag har faktiskt saknat spänningen med en kalender lite, det hör till julen helt enkelt. Så i år har jag gjort en egen version av en julkalender för mig själv och Jenna så klart, varje dag ska jag öppna en ‘lucka’ och där står det nånting som vi ska träna på under dagen. En del är sånt vi har tränat på förut men även en del nya tricks som vi ska jobba på, detta kommer förhoppningsvis även resultera i att jag kommer igång med lite mer regelbunden träning. Och i kalenderns första lucka står det kort och gott Stå.

Förutom till uställning har jag har jag knappt tränat in ett ordentligt stå förut. Den främsta anledningen är att jag har svårt att sätta ett tydlig kriterie för just när jag ska k/b. Det jag har provat förut är att helt enkelt belöna när hon står men då verkar hon inte förstå vad exakt det är hon ska göra.

Jag har läst på lite olika bloggar om att man kan lära in ett hopp-stå alltså att hunden ska göra ett litet hopp och få k/b när båda framtassarna slår i marken. Så som jag har fattat det är det något som brukar användas till ställande i lydnad men det borde ju kunna funka på vanligt stå också, så länge jag inte använder samma kommando som i utställningsringen vill säga Känns som det skulle göra det hela mycket enklare när det kommer till kriterierna så idag testade jag mig lite fram om hur jag skulle kunna träna in det. Jag provade att leka lite med henne och k/b när hon gjorde nåt litet hopp självmant men hon var så engagerad i leken att hon inte verkade förstå vad hon blev belönad för, men detta är helt klart något vi ska jobba vidare på.


Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0