script

Päls är värre än kött

Ett vanligt argument för de som är för eller använder päls är "jamen du/jag äter ju kött," som att det skulle försvara användandet av päls.

Jag är ju som bekant vegetarian och äter såleda inte kött längre men jag var köttätare de första 20 åren av mitt liv men jag har aldrig tyckt att päls är okej. Att äta kött är något som de flesta lär sig att man "ska göra" från det att vi är små, det är helt enkelt normen i vårat samhälle och många tror fortfarande att kroppen måste ha kött för att fungera och må bra och att vegetarianer måste äta massa tillskott och vitaminer. Och det finns mycket som kroppen behöver i kött dock finns alla dessa ämnen i andra råvaror och med lite kunskap är det relativt lätt att få i sig allt man behöver med vegetarisk kost.

Men päls har i dagens samhälle inte nån annan funktion än att se "snyggt" ut, även om de i artikeln jag länkade till i gårdagens inlägg kommer med nåt dravel om att "Jag tror det är en urinstinkt. Som på stenåldern, man vill ha en päls omkring sig som skydd."

Det är nog ett av de löjligare argumenten jag hört, förr i tiden behövde man päls som skydd mot kylan, för att överleva, och man tog reda på hela djuret: kött, skinn, päls etc. Idag föds djur upp (i bur) och slaktas sen endast för pälsens skull, det har inte att göra med nåt annat än ren och skär fåfänga. Och tydligen tycker vissa personer att deras fåfänga går före allt annat. Jag kan acceptera dagens köttätande samhälle, men jag har och kommer aldrig acceptera användandet av päls!


En bild säger mer än tusen ord

Har inte haft tid eller inspiration till att skriva nåt de senaste dagarna så jag tänkte posta ett inlägg från gamla bloggen som känns aktuellt nu när päls tydligen är populärare än nånsin.Den vinnande affischen av Design Against Fur gjord av Wu Cuicui, Wu Cui & Wang Dany


Jag behöver skriva av mig

Jag är väldigt dålig på att uttrycka mig i skrift, även om jag vet vad det är jag vill skriva om och kan ha världens uppsats i huvudet men så fort jag sätter mig och ska skriva får jag hjärnsläpp. Jag kan skriva om samma mening ett tiotal gånger och fortfarande inte vara nöjd.

Nu är det säkert nån som undrar varför jag då har en blogg överhuvudtaget och de två främsta anledningarna är att, för det första, jag vill bli bättre på att uttrycka mig i skrift och det ända sättet är att träna.

Och för det andra tror jag att jag behöver skriva av mig, för om jag har svårt att uttrycka mig i skrift så har jag ÄNNU svårare att uttrycka mig i tal, så då förstår ni nog att jag med andra ord har jag väldigt svårt att uttrycka vad jag känner och tänker överhuvudtaget. Och att hålla inne mina känslor var en av anledningarna till att jag började må dåligt. Det är min förhoppning att bloggen ska hjälpa mig bli bättre på det.

Soldyrkaren

Det bor en soldyrkare i huset, och nej det är inte jag om det nu var nån som trodde det. Jenna fullkomligt älskar att ligga i solen och njuta och i somras när det var som varmast gick hon ut på altan och la sig en stund tills det blev för varmt, då kom hon in flåsandes som om hon just sprungit till Karlstad och tillbaka och sen 5 minuter senare skulle hon ut och ligga i solen igen. Och så höll hon på så till slut var jag tvungen att stänga dörren så hon inte fick värmeslag.

Nu när det är så pass kallt ute är att ligga på altanen inte att tänka på, så då solar Jenna inne istället. Hon har sin säng (som består av en madrass) precis nedanför mitt fönster och den lyser solen på under förmiddan, så varje morgon när jag går upp ställer sig Jenna vid fönstret och sticker nosen under rullgardin och väntar på att jag ska dra upp den. De dagar då solen inte lyser blir hon mycket fundersam och brukar gå runt i rummet och leta. Men hon är inte dum inte, när solen flyttar på sig under dan har hon lärt sig att flytta på madrassen genom att dra den med tassen så den hamnar i solen igen.
Dagens citat

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
- Nalle Puh

Det heter kelgris av en anledning
Hyckleri på hög nivå

En minkfarmare gråter ut i aftonbladet och kallar de som släpper ut minkar för terrorister.
  • "Joakim Jonsson kan inte förstå att de som ligger bakom utsläppet kan kalla sig djurvänner. 80 procent av de minkar som släpps fria beräknas dö – många blir överkörda på vägarna."
Öh, har han glömt bort att om minkarna inte släppts ut hade han själv tagit död på 100%, det vill säga alla?

Jag är inte för utsläpp av minkar då jag tror det stjälper mer än det hjälper, men jag tycker inte det minsta synd om de minkfarmare som drabbas av det. Det optimala vore förstås ett förbjud mot pälsfarmning men det verkar inte vara aktuellt när dagens regering har makten.


Anslutningsproblem

Har haft problem med att ansluta till internet nu på morgonen förmiddan, varför är ett mysterium då alla sladdar sitter i, alla lamporna på modemet lyser och jag har provat att stänga av och sätta på både dator och modem. Det här går inte… hela min dagsrutin blir ju förstörd. Jag måste kolla mailen och bloglovin, och jag måste in på facebook för att skörda mina vindruvor och...

...nu helt plötsligt funkar det! Himla tur, utan tillgång till internet hade jag kanske blivit tvungen att göra något produktivt så som att städa eller diska. Eller kanske inte, det finns ju alltid tv att titta på.


Ny design på gång

Nu börjar äntligen designen på bloggen växa fram, den är inte helt klar ännu, det känns fortfarande lite för tomt och jag är inte helt nöjd med bakgrunden. Men det är helt klart en förbättring mot innan...

Vem kunde ana att det var så roligt att odla virtuella grödor?

Nu när jag ända är inne på ämnet internet beroenden favoriter får jag ju inte glömma Facebook. De flesta anser väl att facebook är old news vid det här laget, men för min del tog det nåt årtionde längre än för alla andra att hitta dit. Jag hade ju vart medlem i diverse communitys förut som typ lunarstorm där jag tror jag var inne 3 - 4 gånger innan jag tappade intresset, och tänkte att det här är väl typ samma sak fast för 'vuxna'.

Men efter att konstant få frågan "har du facebook?" gav jag till slut in och skaffade i somras ett konto och ja vad ska man säga, beroende är väl bara förnamnet. Jag är inne x antal gånger om dagen och visst är det ett jätte smidigt sätt att hålla kontakt med folk samt att återfå kontakt med personer man inte träffat på länge men den verkliga orsaken till min nya 'obsession' heter FarmVille. Och FrontierVille. Och PetVille. Och alla de andra 20-tals spel som jag är med i. Vem kunde ana att det var så roligt att odla virtuella grödor?

YouTube beroende

Angående gårdagens citat, det kommer från en sång skriven av en kille som finns på ett av min absoluta favoritställen på hela vida internet, YouTube.

Låten handlar om Shaytards, en av mina många YouTube beroenden. Finns väl nästan ingen nu för tiden som inte vet vad YouTube är och jag hade såklart hört talats om det ofta men eftersom min förra dator var från stenåldern gick det inte att titta på videor på den, så jag upptäckte inte fenomenet som är YouTube för ca 2 år sedan. Och det dröjde inte länge innan jag var trogen tittare på flera kanaler. Och nu för tiden är jag inne flera gånger om dagen för att se om någon av de jag prenumererar på har lagt upp en ny video. De jag följer är allt från vloggar till sminkgurus och komiker.


Dagens citat

I'm so tired of terrible people, being admired for being terrible people
- Nice Peter, Shaycarl and the Shaytards

Tråkigt om Tartex

Jag har varken ork eller inspiration till att skriva något intressant, så här kommer ett inlägg om smörgåspålägg. Sedan jag blev vegetarian har pålägg på mina mackor i stort sett bestått av ost och smör, emellanåt med gurka och tomat på, ganska enformigt med andra ord.

Jag har ofta hört talas om Tartex men det säljs inte nånstans här i stan så jag tyckte jag hade hittat världens guldgruva när jag hittade det på Hälsokostbutiken i Karlstad. Det fanns flera smaker att välja mellan men jag bestämde mig för den med örter och vitlök då jag älskar vitlök. Men som jag tyvärr snabbt fick erfara så smakar det inte vitlök, vet inte riktigt vad jag ska beskriva smaken som men det är då inte gott och jag har ingen större lust att prova nån av de andra smakerna heller så jag får nog fortsätta med mina mackor med smör och ost, i alla fall tills jag hittar nånting godare.


Malbebisar

Jag skrev ett inlägg på gamla bloggen för ungefär ett år sedan om att det hade införskaffats tre skäggmunsmalar till akvariet, jag har alltid velat haft såna och de är nog mina favoriter i hela akvariet. Så det var en glad överraskning när jag för några dagar sen upptäckte en massa små malbebisar. Vet inte riktigt hur många de är, har räknat till 8 stycken än så länge men det finns säkert fler som gömmer sig bland rötter och växter. Jag hade velat ta bilder på dem och visa upp men just nu är de så himla små så de syns knappt.

Förutom malarna är det just nu bara rödmunstetra och blå gurami i akvariet och guramierna verkar inte bry sig om de små som tur. Men nu måste guldfiskarna snart flytta in från dammen så de kommer få bo i det lilla akvariet till att börja med, annars lär det inte bli några malbebisar kvar.

De må hända att jag är både blödig och jöpplig men...

Tittade några minuter igår kväll på ett avsnitt av Medium, brukade titta på den serien när den började men tappade intresset efter ett tag. Men så såg jag en griskulting skymta förbi på teven och genast fångades mitt intresse.

Eftersom jag började titta mitt i ett avsnitt vet jag inte riktigt vad det handlade om men hur som helst var det en scen där Allison, huvudpersonen, drömde om griskultingen Barney. Hans mamma skulle transporteras till slakt och han var ledsen och rädd och ropade efter henne och blödig som jag är började jag nästan gråta.

Och ja, jag vet att det inte är på riktigt och ja jag förstår att en gris inte kan tänka och resonera som en människa och att de inte förstår vad som ska hända och bla, bla, bla. Men jag tvivlar inte på att grisar känner både rädsla och smärta och att när de lastas in i lastbilen för transport blir de rädda och det är därför de skriker, och ja de skriker det kan jag lova. De må hända att jag är både blödig och jöpplig men när jag såg det klippet kände jag mig jävligt glad att jag är vegetarian.


'förväntar du dig verkligen att jag ska äta det här?'

Imorse satt jag och studerade Jenna när hon fick sin frukost och fascinerades av hennes frukost rutin. Jenna är ett stort matvrak och äter det mesta, såklart är min mat alltid godare än hennes och ibland på morgon duger inte hennes torrfoder. Men när hon inser att hon inte kommer erbjuds något annat resignerar hon sig till sin frukost och då är det alltid samma rutin varje gång.

Först luktar hon misstänktsamt på maten och ser förnärmad ut, sen luktar hon lite i vattenskålen innan hon luktar på maten igen. Ofta slänger hon en blick bakåt på en som för att säga 'förväntar du dig verkligen att jag ska äta det här?' innan hon försiktigt äter några foderkulor. I början tittar hon upp lite då och då men det dröjer inte länge förräns hon börjar glufsa i sig maten i en himlans fart. När allt är uppätet slickar hon noga rent skålen så det inte är några smulor kvar och sen vänder hon sig om och tittar frågande efter mer mat.


Tillfällig design

Den nya bloggdesignen jag pratade om för några dagar sedan lär få vänta ytterligare ett tag, kodningen börjar jag få lite grepp om nu men så kommer porblemet med att göra en snygg design också vilket inte är min starka sida speciellt inte när det enda bildprogrammet jag har på laptopen är paint på laptopen. Därför får bloggen så länge ha detta lita tråkiga utseendet men den blev i alla fall lite mer personlig med några fina bilder på Jenna i headern. 

Dagens citat

Have you ever wondered which hurts the most: saying something and wishing you had not, or saying nothing, and wishing you had?

Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0