script

"På den tredje dagen får jag bara sån lust att dansa"

Jag inser att jag bara är en lättlurad konsument men om dessa tamponger fanns i Sverige skulle jag köpa dom endast på grund av den här reklamen, så jävla bra!


Kvinnliga karaktärer för barn att identifiera sig med eftersökes

Lady Dahmer skrev ett inlägg om stereotypa könsroller i sagor och att hon inte kommer låta sina barn se på Disneyfilmer och det blev ett himla liv i luckan. Många kommer med argumentet att de själva kollade på dessa filmer som barn och att det inte påverkade dem.

En kommentar som jag fann intressant var av en tjej som skrev att hon alltid identifierade sig med de manliga karaktärerna och jag känner igen mig så väl. Jag växte själv upp med Disneyfilmer och inte ville jag vara som Belle eller Ariel och jag kommer ihåg att när vi skulle leka lejonkungen ville alla alltid vara Simba eller Mufasa, det var ju de som var roliga.

Och det är ju just detta som är problemet, inte att jag identifierade mig med manliga karaktärer utan att det inte fanns några bra kvinnliga karaktärer att identifiera sig med och visst bidrog det till att man som barn fick en skev uppfattning av killar och tjejer.

Och även nu för tiden finns nästan alltid de könstereotypa egenskaperna kvar, tjejen kan vara tuff så länge hon är snygg, hon kan vara självständig med hon måste bli kär (i en kille) etc. Jag förstår mig inte på de som tycker att Disneyfilmerna (och många andra barnfilmer) inte är stereotypiska och än mindre de som tror att barn inte blir påverkade.

Nobody said it was easy, No one ever said it would be so hard


Ordlös Onsdag: Gömd


10 anledningar till att INTE använda päls

OBS! följande inlägg innehåller ironi. Känsliga läsare varnas.


1. Päls är dyrt

2. Har du otur kan du bli överfallen med rödfärg eller få en flådd mink slängd på dig när du är ute och går

3. Linda Rosing använder päls…

4. ...Kissie använder också päls

5. Hundar kan tro att du är ett djur och attackera alternativt kissa på dig

6. Päls är inte snyggt

7. Risken finns att du blir en mink i ditt nästa liv

8. Det är mest kvinnor som använder päls alltså är det ofeministiskt

9. Många kvinnor och män rakar sig lite varstans för att bli av med sin egen päls, då är det lite korkat att gå ut och köpa nån annans

10. Och den absolut främsta anledningen till att inte använda päls, inga djur behöver dö för din fåfänga!

Idag är ingen vanlig dag...

...för idag är Jennas födelsedag! Världens underbaraste vovve fyller 6 år idag!


Så hör liten var Jenna för bara 6 år sedan


Fantasivalpar, matvägran och ryggont

Det är synd om Jenna just nu, hon är skendräktig igen vilket hon blir varje gång hon löpt men jag förtränger alltid hur jobbigt det är. De vanligaste råden vid skendräktighet är mindre mat och mera motion men motion är hon inte särskild road av just nu och mat är det knappt jag får i henne.

Jag är vanligen helt anti mot att läga godis i fodret så att hon ska äta, duger inte maten ställs den undan och erbjuds en stund senare och när hon väl inser att hon inte kommer få något annat äter hon upp men oftast är det inte ens ett problem då hon är ett riktigt matvrak. Men varje gång hon blir skendräktig åker minna principer rätt ut genom fönstret, här lockas det med godis, korv och allt möjligt gott jag kan komma på och har jag tar kan jag få i henne hela frukosten innan dagen är slut, i värsta fall kan hon vägra äta under flera dagar.

Hon blir även väldigt klängig och vill inte vara själv, helst ska hon ligga i knät på en och så tar hon benen runt en och trycker ner så hårt hon kan. Värst är det på nätterna då jag vaknar flera gånger av att hon ska ligga på mig, helst uppe vid kudden över mitt huvud vilket resulterar att jag är stel i både nack, rygg och armar.

Min nya idol

På dag 10 skrev jag om några av mina favoritbloggar men sen dess har jag fått en till favorit som behöver komma med på listan.

Min nya idol, Zettermark med Z, jag håller just nu på att läsa igenom hela hennes blogg för en andra gång och kvinnan är ett geni, så har du inte redan läst hennes blogg föreslår jag att du klickar dig dit och tar del av hennes vishet.

Djurrätt = Nazism?

Snubblade på en artikel om pälsauktionen Kopenhagen Fur, vet inte varför jag läser om eländet vet ju att jag bara kommer bli upprörd men av nån anledning kan jag inte låta blir.

Man får läsa om de vanliga argumenten för päls: kycklingar och grisar har det sämre, människor har alltid använt päls etc. De lyckas till och med att få in lite sexism också

”Hur känns en bra päls i fingertopparna?

– Vet inte. Ja, det kanske skulle vara som en kvinnas bröst då.

Men den som tar priset är helt klart vd:n för Kopenhagen Fur, Torben Nielsen, med uttalanden som:

Sverige toppar när det gäller kriminaliteten av djurrättsaktivister. Ni toppar när det gäller rasistiska brott också. Sånt gör vi inte i Danmark. Vi är ett fredligt land. Men ni svenskar säljer väl fortfarande kanoner? Fast Bofors vapen dödar kanske bara de onda?”

”Fuskpälsar är fula. Dessutom är de inte bra för miljön. Vår produkt är en naturprodukt. Visst kan man fråga: "Ska det vara nödvändigt?". Men vem ska definiera vad som är nödvändigt? Det är en fascistisk, totalitär infallsvinkel.”

”Självklart ska vi respektera allt liv. Det är viktigt. Vi ska se till att djuren får sina biologiska behov uppfyllda. Många djurälskare säger "Om jag var en mink skulle jag inte vilja sitta i en bur". Men de är inte minkar! ”

”Om djur har samma rättigheter som människor kan man slå ihjäl människor lika gärna. Det var så nazisterna arbetade. Jag är inte så imponerad av mina motståndare. Hela deras idékomplex bygger på en nazistisk lagstiftning.

Inte nog med att han antyder att minkar vill leva i fångenskap och påstår att päls skulle vara bra för miljön han kallar även djurrättsaktivister för nazister. Hur har denna människa kunnat bli vd?? Jag skulle nog tro att de minkar han gjort till pälsar hade högre IQ än vad han har.


Bild från Djurrättsalliansen


The one that got away

Igår, tisdag, blåstes vargjakten i Västmanlands av utan att man lyckats fälla 1 varg som de var tilldelade. Och den vargen är därmed den enda av alla tilldelade vargar som kom undan.

Det komiska är att jägarna i Västmanland anser att de blev tilldelade för lite vargar.
"Till skillnad mot länsstyrelsen, som räknar till 15 vargar i länet, anser jägarna att siffran 21 är mer sann.
– Därför vore det rimligt att ta bort 10-15 vargar i länet"
Då undrar jag bara, om det nu finns så ‘många’ vargar i länet, hur kommer det sig att de inte lyckades skjuta en enda?

Ordlös Onsdag: Insnöad


Tisdagstema: Oskarp


Cruelty Free - ej djurtestat smink

För en 2-3 år sedan började jag sminka mig mer än vad jag gjort tidigare och i samma veva bestämde jag mig för att kolla upp lite närmare det här med djurtestat smink.

Innan hade jag varit ganska godtrogen och antagit att de större sminkföretagen inte testade på djur för att folk då inte skulle vilja köpa deras produkter. Därför blev jag ganska chockad och besviken när jag fick reda på att att Loreal, Max Factor och Maybelline alla testade på djur då det var just dessa märken jag brukade köpa.

Jag tänkte därför sammanställa en lista där jag tipsar om olika sminkmärken jag brukar köpa ifrån som enligt mina efterforskningar inte testar på djur. Det kan vara lite krångligt då många säger att de inte testar sina slutprodukter på djur men det innebär inte alltid att de inte testar ingredienserna. Så om du vet om någon av dessa märken testar på djur eller om du har tips på nåt bra märke som inte djurtestar skriv gärna i kommentarsfältet eller skicka ett mail.


Barry M är ett engelskt märke som går att beställa ifrån bl.a Satine och IaMias, deras Dazzle Dust är helt grymt vackra mineralskuggor som räcker länge och dessutom är väldigt billiga. Jag har också ett nagellack ifrån dem som jag är riktigt nöjd med och de har även en hel del veganska produkter.

The Body Shop testar inga av sina produkter av djur MEN de ägs numera utav Loreal (som också äger bl.a. Maybelline, Lancome och Garnier) som testar på djur. De produkter jag köpt därifrån har varit bra om än dyra, mina favoriter är deras Camomille Eye Makeup Remover och deras Super Volume Mascara.

Clinique är även det ett dyrt märke men de har en hel del bra produkter, jag gillar speciellt deras Quick Eyes Cream Shadow. Det brukar finnas hos bl.a. Åhléns och Kicks.

IsaDora är ett svenskt märke och finns att köpa hos de flesta butiker som säljer smink och de har bra produkter till hyfsat billiga priser, själv är jag speciellt förtjust i deras ögonskuggor som har en väldigt bra kvalitet.

Mary Kay kan bara köpas genom en fristående hudvårdskonsult, på deras hemsida kan du söka efter konsulter där du bor.

NYX är ett stort 'billigt' märke i USA som nyligen har börjat säljas på lite olika svenska webbutiker bl.a. Beauty Planet och Eleven. De har lite av varje och det mesta har bra kvalitet, min favorit är deras jumbo eye pencil i Milk.

Smashbox går att hitta lite överallt, bl.a. på Kicks och Eleven, även detta är ett lite dyrare märke och jag har inte köpt värst mycket därifrån jag har dock en ögonskuggspalett som jag älskar och en av deras cream liner som tyvärr knappt går att använda då den är så himla torr.

Sugarpill är ett ganska nytt märke som säljer ögonskuggor och lösögonfransar, än så länge finns de bara att köpa hos Nelly här i Sverige. De testar inte på djur och en del av deras ögonskuggor är veganska.

Too Faced har jag inte heller provat så mycket ifrån men jag älskar deras ögonskuggs primer, det finns att köpa hos bl.a. Eleven och Nelly.

Urban Decay har jag faktiskt aldrig provat och vad jag vet finns det inte att köpa i Sverige för tillfället utan måste beställas utomlands, men de har en hel del veganska produkter.

Wet 'n Wild är också ett lite billigare märke och har en del bra produkter och en del som inte är nåt att ha, jag gillar deras Liquid Eyeliner och Color Icon Eyeshadow Palette. Det går att köpa hos bl.a. Pashion.


Äntligen...

...är listan med 30 saker under 30 dagar avklarad. Det känns verkligen som jag hållit på med den här listan i en evighet men det tog ju också betydligt längre än 30 dagar. Jag hade varken lust eller tid att skriva varje dag och ibland funderade jag på bara strunta i den men skam den som ger sig. Det svåraste var nog att hitta inspiration till de olika ämnena, vissa var riktigt svåra att skriva om sen var det några som var himla roliga.

Som ni kanske har märkt har bloggen och hemsidan fått lite nytt utseende eller ja, ny bakgrund i alla fall. Det förra kändes lite för mörk och jag ville ha nåt lite gladare och denna bakgrund fick mig att tänka på vår och sommar vilket jag längtar väldigt till just.


Dag 30 – 10 dödssynder

1. Använda päls. Jag avskyr verkligen päls och tycker inte det finns nån ursäkt för det. Och frågar du mig borde pälsfarmar ha förbjudits för länge sen.

2. Mobbning

3. Diskriminering.
Vare sig det gäller etnicitet, kön, sexuell läggning osv är diskriminering bland det värsta jag vet.

4. Djurplågeri.

5. Att skylla på offret. 
Som exempel de vuxna som tycker den 6-årige pojken får skylla sig själv att han blir mobbad för att han använder rosa kläder och nagellack.

6. Att medvetet behandla andra människor illa.

7. Våld.
Självförsvar är en sak men det är nog enda situationen jag tycker våld nånsin är okej.

8. Falskhet.

9. Vara elak mot min hund.
Då fan blir det liv i luckan det kan jag lova.

10. Otrohet.
Finns ingen ursäkt.


Dag 29 – Det här ska jag bli när jag blir stor

Helt ärligt så har jag inte en aning. Känns som om det skulle kunna bli lite hur som helst just nu. När jag var liten ville jag bli veterinär men när jag blev äldre kom jag fram till att just det jobbet inte var något för mig men önskan är fortfarande att jobba med djur.

Ska jag drömma stort så vill jag på i ett stort hus på landet med flera hundar och hjälpa djur som farit illa.


Dag 28 – Det här saknar jag

De jag saknar är inte en sak utan en person, eller snarare två personer, min mormor och morfar. Morfar fick en hjärnblödning i augusti och gick bort några dagar senare och mormor gick bort bara fyra månader senare, strax innan jul. Älskar och saknar er mormor & morfar!


Ordlös Onsdag: På språng


Dag 27 – Min favoritplats

Min favoritplats måste nog vara hemma, jag är en riktig hemmamänniska. Men eftersom dag 23s ämne var just mitt hem har jag ingen lust att göra ett till inlägg om samma sak. Så det får helt enkelt bli min andra favoritplats…

…Östervik. Jag började på Östervik nån gång i slutet av Maj 2009 och var där till 25 Augusti förra året. Hamnade där efter jag varit inlagd pågrund av ångesten och det har jag inte ångrat för en minut. Härligt ställe med härliga människor och underbara djur! Så om du bor eller nån gång har vägarna förbi Kristinehamn tycker jag du ska åka och besöka stadsbondgården.


Dag 26 – Mina rädslor

Jag är rädd för att förlora någon som jag älskar.

Jag är rädd för att ångesten ska komma tillbaka och att jag ska börja må dåligt igen.

Jag är rädd för att nånting ska hända Jenna. Hon fyller 6 år om några veckor och jag känner hur paniken kommer smygandes så fort jag tänker på att hon börjar bli gammal.


Dag 25 – Det här är jag bra på

Ja, efter 9 månader på ridskolan är jag grymt bra på att mocka och packa hö. Dessutom är jag en riktig hejare på att sopa golvet.

Jag är hyfsat bra på tekniska grejer och jag har nog gått igenom hela internet nu en 2, 3 gånger. Jag är också en hejare på Donkey Kong och Super Mario.

Jag har ganska lätt för att lära mig, och jag kan nog alla Vänner avsnitt utantill vid det här laget.

Och jag har ett riktigt bra minne.


Vad är viktigast att kämpa för?


Dag 24 – Det här får mig att gråta

Igen, djur som behandlas illa. Jag är riktigt blödig just när det gäller djur och gråter alltid när det visas nån sorglig djurfilm som typ Lassie eller Rädda Willy på tv.

Annars beror det helt på i vilken sinnesstämning jag är, vissa dagar kan jag i princip börja gråta helt utan anledning och andra dagar känner jag mig så bedövad att jag inte kan gråta även när jag vill.


Dag 23 – Mitt hem


Dag 22 – Det här upprör mig

Detta skulle kunna bli en väldigt lång lista så jag tänkte att jag sammanfattar lite kort och så får jag skriva lite mer ingående om de olika sakerna vid nåt annat tillfälle.

Djur som far illa
är helt klart en av de saker som upprör mig allra mest, vare sig det gäller djurplågeri, pälsindustrin, tjurfäktning och rodeo... jag skulle kunna fortsätta men ni förstår nog vad jag menar.

Vargjakten hör väl egentligen samman med den övre punkten men jag tyckte det förtjänade en notis. Varghatet som verkar ha infekterar stora delar av Sverige är för mig helt obegripligt och att jaga en art som är utrotningshotad i Sverige tycker jag är oförsvarbart.

Diskriminering

Könsroller är något som börjat uppröra mig de senaste åren, förut hade jag knappt reflekterat över det.

Skönhetstävlingar för barn är helt vridigt, jag brukar tortera mig själv ibland genom att titta på Toddlers & Tiaras på TLC, blir alltid lika förbannad och ledsen av att se hur föräldrarna (varav 99% är mammor) klär ut sina barn som dockor och säger saker som ”Brittannie doesn’t take a bad picture. I can’t wait to see them retouched”.

Hundträningsmetoder ala Cesar Millan och Jeppe Stridh


Dag 21 – Mina dåliga sidor

Jag är ganska lat av mig och gör inte gärna saker om jag inte måste, då menar jag tråkiga saker som att dammsuga eller diska. Jag är även slarvig av mig och lämnar ofta papper, tidningar och diverse grejer utspridda lite överallt.

Jag skjuter alltid upp saker som jag tycker är jobbiga eller svåra, att ringa ett samtal kan ta flera dagar och jag är nästan alltid ute i sista minuten.

Jag kan också vara väldigt negativ och liksom intala mig själv att det är ingen ide för det kommer ändå inte bli bra och jag är alldeles för självkritisk. Jag grubblar för mycket på saker och oroar mig ofta i onödan.

Jag blir lätt frustrerad och ger upp om det är nåt jag inte klarar av.

Jag kan vara rätt arrogant och nedlåtande om jag är övertygad att jag har rätt och vet bättre, dock oftast bara i mitt eget huvud eftersom jag även är väldigt konflikträdd och inte alltid vågas säga vad jag egentligen tycker och tänker.


Dag 20 – Mina förebilder

När jag var liten var Pippi Långstrump min största idol och jag ville vara precis som henne. Idag har jag nog lite mer ’vanliga’ förebilder och jag ser upp till olika personer för olika saker.

Jag beundrar personer som är sig själva och inte bryr sig om att vad andra tycker och tänker och personer som är accepterande för de/det som anses udda eller konstigt. Men framförallt beundrar jag personer som är snälla och omtänksamma, att vara snäll är allför ofta underskattat i dagens samhälle.
Tisdagstema: Underhållning

Tycker det varit alldeles för lite bilder här i bloggen, ska jag vara ärlig så används min kamera knappt alls längre och så kan vi ju inte ha det. Så för att få igång bollen kameran kommer jag i fortsättningen varje tisdag delta i TisdagsTema. Och veckans tema är då alltså underhållning...


Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0