script

Hipp Hipp Hurra!

Idag blir Jenna 4 år gammal! Det är helt otroligt hur fort tiden går, alldeles för fort egentligen. Känns som det var igår vi var nere till Skåne och hämtade hem det lilla monstret. Kan tyvärr fortfarande inte ladda upp bilder från kameran så ni för nöja er med några favoriter i repris.
Orolig matte

Jenna har haft dålig aptit nu under ett tag och börjat dricka mer vatten än normalt, och igår var hon slö och hängig så jag tog tempen på henne och då hade hon 39,4 i feber så det blev att ringa till veterinären i Karlstad och dom rekommenderade att vi skulle komma in direkt. Jenna slutade löpa för två veckor sen och veterinären misstänkte att det var livmoderinflammation så de gjorde ett ultraljud men det visade att livmodern inte var förstorad. Då tog de urin- och blodprov och det visade att Jenna hade början på en infektion. Veterniären sa att det kan vara urinvägsinfektion men hon tror att det är början på livmoderinflammation. Nu ska Jenna äta antibiotika tills de får resultaten från urinodlingen och på torsdag ska vi tillbaka för ett till ultraljud. Som vanligt kan jag inte hjälpa att bli hemskt orolig och kommer på en massa olika mardrömsscenarion.

Träningsvecka 6

Det blev dåligt med träning denna vecka av orsaker jag inte vill gå in på här. Men jag hoppas att vi kan ta upp träningen igen nästa vecka.

Lite träning hann vi med i början av veckan, nytt beteende vi ska träna på denna månad är tack/loss. Har tränat det lite innan och då har jag gjort så att jag haft en riktigt god belöning som jag lagt på köksbänken så Jenna kan se den sen har jag försökt få henne att kampa med sin favorit filt. När hon har kampat bra har jag sagt ”tack” och tagit en godis och då har hon släppt och fått sin belöning. Den här veckan provade jag att säga tack ”tack” och vänta på att hon ska släppa vilket hon gjorde varje gång. Målet är att hon sen ska släppa även när vi leker med boll eller kampar.


Belöningskvalitet

Första månaden av träning har inte varit nån större succé men jag har ändå fått en del insikter. Som jag redan har nämnt några gånger är jag och Jenna i stort behov av att gå en klickerkurs för att lära oss mer om klickerträning, men på grund av flera orsaker är det just nu inte möjligt så för tillfället får jag helt enkelt hämta min information från böcker och internet och försöka tillsätta det i praktiken så gott det går. Problemet är att hur mycket man än läser och förstår hur det ska gå till blir det en annan sak när man faktiskt ska göra det.

Ett bra exempel på detta är belöningskvalitet, har läst mycket om det och vet att det är viktigt eller snarare nödvändigt för lyckad träning. Jag har länge haft problem med att Jenna blir frustrerad och ger upp i träningen om hon gjort fel och inte fått k/b och jag har trott att hon behövt uthållighetsträning, vilket hon förmodligen gör också, och jag har försökt träna detta genom att sänka kriterierna och hålla en hög belöningsfrekvens men detta har funkat dåligt då vi inte kom framåt i träningen. Men nu har jag kommit fram till att det har varit för dålig belöningskvalitet som varit det största problemet. Har nu provat att använda riktigt god belöning som t.ex ostbågar och medwrust och istället för att ge upp när det blir fel provar hon nu ett annat beteende. Händer fortfarande ibland att hon blir frustrerad och då är det helt klart mitt fel som inte lyckats förmedla vad jag vill och gått för fort fram i träningen och vi behöver helt klart jobba på uthållighet och att hon ska lära sig att fortsätta med samma beteende och inte försöka med ett nytt, men det känns ändå som vi har gjort framsteg.


Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0