script

Ordlös Onsdag: Hopp


Falsk marknadsföring?

City Gross har gjort en reklamfilm för Griskronan, i reklamfilmen kan man se en griskulting som rymmer från en fabrik/slakteri i nåt utländskt land och springer hela vägen till en bondgård i Sverige. Hela meningen med denna film är att promota att City Gross betalar “1 krona mer för varje kilo färskt svenskt griskött” för att de “vill att grisar ska ha det bra”. Och det vet ju alla hur underbart grisar har i Sverige där de blir kastrerade utan bedövning och får bo inomhus hela sina liv.

Och nej, att de är värre i andra länder betyder inte att det är bra i Sverige. Djurens Rätt har nu anmält denna reklamfilm till KO som vilseledande, helt rätt tycker jag.


Dagens citat

Always forgive your enemies, nothing annoys them so much.
- Oscar Wilde


Är det en docka man vill ha finns de att köpa i leksaksaffären

Ja mycket sjukt har man fått höra om i ytlighetens tecken (folk som tar håll i öronen på bebisar, som plastikopererar sina husdjur) men det här tar fan priset. De flesta har nog redan hört om barnmisshandlaren a.k.a mamma till Britney som ger sin 8-åriga dotter botox för att få bort hennes skrattrynkor.

Detta är alltså något som mamman själv sitter och berättar om i tv, hur i helvete kan det få gå till så här? Hon borde mista vårdnaden om dottern illa kvickt och få psykologisk hjälp, det måste ju vara något allvarligt fel på människan.

Sen kan de ta och förbjuda skönhetstävlingar för barn helt och hållet medans de ändå håller på. Att små barn (flickor) ska sminkas, vaxas, få fejk solbränna och bli intalade att det är viktigt att vara vacker är ju bara det så sjukt det kan bli. Är det en docka man vill ha finns de att köpa i leksaksaffären.


Regret's and mistakes they're memories made


Ost med kalvmage och löss i godis

Låter inte direkt aptitretande om du frågar mig, Aftonbladet skrev om det lagom till påsk (ett “avslöjande” de brukar rapportera om med några års mellanrum). När jag först började fundera på att gå över till en vegetarisk kost och började göra lite efterforskningar blev jag väldigt förvånad (och lite förskräckt) över alla dessa ämnen jag inte hade en aning var animaliska och som finns lite varstans. Alla dessa E-nummer ska jag inte ens gå in på då jag inte har jättebra koll. Men här kommer en kort lista på några av de vanligare “gömda” animaliska produkterna.

Löpe
kommer ifrån kalvmagar och används vid framställning av ost för att få osten att ysta sig och finns i de flesta ostar. Det finns vegetariska alternativ som går under benämningen "ystenzym" eller "mjölkkoagulerande enzym". Exempel på ost som endast innehåller vegetabiliskt löpe är Västan 10%.

Gelatin är
luktfritt, smakfritt och färglöst ämne som erhålls från slaktbiprodukter. Vanligast är att det framställs från grissvål men även klövar, mular, brosk med mera. Gelatin används bland annat i glass, bakverk och godis som till exempel vingummi och sega råttor och i Fanta används gelatin baserat på fiskfjäll.

Karmin (E120)
är ett rött färgämne som framställs av
Kochenillsköldlöss som torkas och krossas, 70 000 insekter går åt för att få fram 500 gram. Karmin används i vissa ostar, sylt, marmelad, och godis.

Vassla/Vassle
är en biprodukt från osttillverkningen och innehåller löpe.


Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0