script

Nu får det väl ändå vara nog

Överallt är det snö, snö, och åter snö men nu för omväxlings skull ska det komma ännu mera snö.

Idag är ingen vanlig dag...

…för idag är det Jennas födelsedag! För fem år sedan föddes det tio små grand danois valpar nere i Skåne och en av dom var min älskling Jenna.

Det är helt otroligt vad fort tiden har gått men det är ju så när man har roligt och det är omöjligt att inte ha roligt när man är med Jenna. Hon är alltid lika glad och go, bättre hund skulle jag inte kunna ha fått. Ett stort tack till Jennas uppfödare Catharina som lät mig köpa denna underbara vovve. Jag hoppas på många flera glada år med världens bästa hund!
Gå inte ut...

… så löd rubriken på aftonbladet igår och med tanke på dagens snöoväder kan jag bara instämma. Här har snön vräkt ner hela dagen och det blåser nåt in i helsike. Trappan var helt gömd under snön när jag skulle ut med Jenna imorse och jag kan försäkra att det inte blev nån vidare lång morgonpromenad.


Jag föreslår en inhägnad runt Nordanstigs kommun

De flesta har nog redan hört talats om att Nordanstigs kommunfullmäktige har beslutat att de ska vara en vargfri kommun. Med andra ord verkar det som att Andreas Carlgrens och jägarnas motivering att licensjakt på varg skulle medföra större acceptans för vargarna inte stämmer. Personen bakom denna idiotiska ide heter Sven-Erik Sjölund, som tydligen är jägare själv, men han kan inte ge några konkreta förslag för hur detta beslut skulle uppehållas om det kom varg till kommunen (det finns nämligen inga vargar där än). Jag föreslår en inhägnad runt Nordanstigs kommun som håller alla vargar ute och sen kan herr Sjölund bo där tillsammans med resten av Sveriges varghatare

I en artikel i DN kan man läsa Sven-Erik Sjölunds svar på frågan:

Men har inte vargen rätt till sin existens?
– Jo, den har rätt att finnas men inte där det uppstår konfilkt med människor. Vargen ställer till det för djurhållningen, betesdjursuppfödare och folks möjligheter att bedriva löshundsjakt.

Det citatet säger väl egentligen det mesta, vargen kan få finnas så länge man inte märker av den


Ska det inte vara underhållning?

Jag har inte tittat nåt särskilt på Let’s Dance den här säsongen, mest sett nån dans här och där när jag zappat genom kanalerna. Men jag läser Aftonbladet i stort sett varje dag och det blir svårt att undvika alla skriverier. Säkert är en hel del av det som skrivs överdrivet men jag tycker det verkar vara väldigt mycket klagomål. Och visst, det är möjligt att juryn förväntar sig väldigt mycket av folk som inte är dansare egentligen men samtidigt är det ju faktiskt det programet går ut på. Att kända personer som inte kan dansa ska lära sig av professionella dansare och sen bli professionellt bedömda av en jury. Ändå verkar deltagarna ta det hela väldigt allvarligt, senast är Marcus Birro som tycker han blivit orättvist bedömd.

Är det inte meningen att det ska vara skoj, ett underhållnings program?


Nu är det lodjurens (o)tur

Från en utrotningshotad art till en annan, nu när vargjakten är avslutad för den här gången är det nu lodjurens (o)tur. I år är det nämligen rekord då 209 lodjur ska/får skjutas mellan den 1 och 29 april. Anledningen till jakten är att

den skyddar rennäringen i norr och att bytesdjuren har blivit färre på grund av det ökade antalet rovdjur i Mellansverige.

Jag erkänner att jag inte har någon större koll på rennäringen och exakt vilka problem lodjuren orsakar. Vad jag dock vet är att lodjuret är utrotningshotad precis som vargen dock inte lika allvarligt, arten hör just nu till kategorin sårbar. Och därför reagerar jag väldigt på den sista delen av motiveringen, att bytesdjuren har blivit färre.

När jag var liten och frågade varför man jagade fick jag alltid svaret att man var tvungen för att det inte skulle bli för många älgar, rådjur etc. Fortfarande idag hör man titt som tätt att man måste jaga för att hålla stammarna nere, naturen kan ju inte sköta sig själv helt plötsligt efter så mycket påverkan av människor. Men så då när naturen faktiskt sköter sig själv, alltså när rovdjuren håller nere stammarna ja då plötsligt är det en orsak att skjuta rovdjuren, så man kan få fortsätta skjuta älg.

Människor jagar för nöjes skull ofta med argumentet att det är en livsstil, rovdjuren jagar för att få föda och överleva. Men ändå ska människan rätt att jaga för skojs skull gå före skyddandet av utroningshotade djur.


Kilmathotet är överdrivet

Fanns en artikel på Aftonbladet idag om att Klimathotet kan
vara överdrivet
, där finns även en omröstning, Vad tror du om klimathotet. Just nu är ställningen att 34,9% tror det är överdrivet och 24.6% tror att det är en bluff.

Så nu vet ni det, det finns ingen orsak till att oroa sig för klimatet utan vi kan fortsätta använda jorden som en stor soptipp. Klimathotet är ju förmodligen bara en bluff och om inte kommer konsekvenserna dröja längre än beräknat, så varför ska vi bry oss?


Vårkänslor

Trots att de är 10 grader kallt fick jag faktiskt lite vårkänslor på dagens långpromenad. Solen sken och det blåste knappt nånting, även Jenna verkade extra pigg idag.

Känns som vintern redan har varit alldeles för länge och ändå är det minst en månad kvar innan våren börjar komma på riktigt.


Rätt låt vann, för en gångs skull

För en gångs skull var det faktiskt rätt låt som vann, synd att det bara var första deltävlingen. Jag pratar såklart om Salem Al Fakir som var klart bäst idag och tydligen höll resten av Sverige med mig.

Resten av bidragen var inget att hurra för direkt. Att Ola gick vidare var förväntat men jag var inte särskilt förtjust i hans låt. Jag blev förvånad över Anders Ekborg, hade ingen aning om att han hade en sådan bra röst, synd att han inte hade en bättre låt. Jessica Anderssons ballad tyckte jag var ganska tråkig, Pain of Salvations var helt okej men jag glömde bort låten nästan direkt efter att jag hört den.


Jenna är tydligen inte en grand danois

Hittade en tråd på AoH som heter Tidernas sämsta hundsida, och ja vad ska man säga det verkar stämma ganska bra. Sidan ifråga är denna och jag vet inte om det ska föreställa ett skämt eller om skaparen bara är väldigt dåligt upplyst. Det verkar som sidan från början varit på ett annat språk och man bara har översatt den med en översättningssida. Om Grand danois kan man bland annat läsa att

Hundens form: Grand danois är en enorm hund. Pojkar är så hög som 69 til 74 cm høy. Flickor är så hög som 64 til 69 cm høy. Pojkar är så tung som 54 til 91 kg tunga. Flickor väger 45 til 59 kg tunga.

Ja vad ska man säga, enorma var det ja . I rasstandarden står det att tikar ska vara minst 72 cm i mankhöjd och hanar tror jag det är 80 cm men det finns hundar som blir betydligt större

Dessa hundar är kända för att slagge mycket.

Antar att slagge betyder dräglar och ja det stämmer ju i alla fall

Grand danois skapas i Tyskland.

Visserligen härstammar de ifrån Tyskland men de ‘skapas’ i de flesta länder idag

Grand danois är inte avancerade utbildning, och du behöver inte ha hund upplevelse att få En hund av denna hund. Grand danois är en känslig hund och det är därför lätt dressyr hund. Dessa hundar har normal med energi och överskott till andra raser. Hunderasen kräver mycket av fysisk träning.

De har alltså normal energi men kräver mycket fysisk träning

Hundar kan reserveras, försiktiga och på sin vakt ovan okänd. Kan vara något aggressivt över andra hundar. Hundar är bra med barn. Detta djur har sitt rovdjur beteende i intakt.

Den skäller relativt liten. Extrem kyla är inte något för dessa hundar. De kan vara , om de uppmanas att göra det. De har inga särskilda behov av att lägga ut på långa resor och vandra långt från familjen.

Kan vara, om de uppmanas? Vara vad undrar jag?

Hunderasen är eftersökt och enkel å upptäcka djuret annonser.

Hoppas verkligen inte nån nybörjare hittar till denna sida för hälp med att välja ras. Men det blev ju lite rolig läsning så här på lördagskvällen. Några favoriter om andra raser.

Namn på eurasier är Eurasier

Dansk-Svensk Gårdhund är en leksak renraset hund.

Schäfer är väldigt lätt att lära och inte avancerade att träna. Detta är en bra hund for en oerfaren hundeeier. Schäfer är en väldigt överkänslig hund och noggrant planerad träning är ett måste.

Tyvärr kan inga hundar få försvagad hälsa.


Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0