Klickerträning 101

Klickerträning är något som har tagit fart under de senaste åren och blir alltmer populärt. Det har också bidragit till att det blivit mycket frågor och missuppfattningar om vad just klickerträning är.

Jag är långt ifrån en expert på området och använder mig inte uteslutande av klickerträning, men jag tänkte jag skulle försöka sammanfatta och förklara vad det hela går ut på.


Klickerträning eller träning med klicker?

Eftersom det heter just klickerträning är det lätt att all fokus hamnar på den lilla plastdosan (klickern) och det blir lätt missvisande. Det finns många som använder en klicker i sin träning men inte klickertränar och för att göra det hela ännu mer komplicerat behöver man inte ens använda en klicker för att klickerträna.

I stora drag kan man säga att klickerträning går ut på att belöna rätt beteende och ignorera fel beteenden, en stor skillnad från mycket annan hundträning är att man inte korrigerar hunden när den gör fel och försöker undvika att locka hunden att utföra rätt beteende så mycket som går. Sen finns det massa olika träningssätt inom klickerträning som t.ex. shaping, target, skvallerträning osv.


De 4 punkterna för ”äkta” klickerträning
¤
Bygger på positiv förstärkning och negativt straff
¤ Bygger på hundens eget initiativ
¤ Systematiskt bruk av en betingad förstärkare
¤ Fokuserar på det som är observerbart

Ett exempel, om jag lockar hunden att sätta sig genom att hålla en bit godis ovanför huvudet och sen klickar när hunden sätter sig faller det inte inom ramen för klickerträning eftersom hunden inte erbjöd beteendet frivilligt (punkt 2). Om jag däremot väntar på att hunden sätter sig ned självmant och då klickar och/eller belönar är det klickerträning.


Betingad förstärkare

Det är här som klickern kommer in i bilden, en betingad förstärkare kan vara många olika saker, en klicker, en visselpipa, ett ord etc. Det är helt enkelt en signal som hunden har lärt sig betyder att den gjort rätt och ska bli belönad. Anledningen till att man använder en betingad förstärkare istället för att belöna direkt är att det blir lättare att förstärka rätt beteende i precis rätt tidpunkt.



* Jag tyckte att det här med positivt förstärkning och negativt straff förtjänar ett eget inlägg så jag tänkte skriva lite mer ingående om det vid ett annat tillfälle (förhoppningsvis inom de närmsta dagarna)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Blogg:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...