Belgian blue – priset på människans girighet

Detta inlägg postades första gången den 19 januari 2010 på min förra blogg.

Jag tittade inte på nyheterna igår men har under dagen fått höra att det tydligen rapporterades om Belgian Blue. För er som inte vet är detta nötkreatur som är framavlade för högsta möjliga köttproduktion, med andra ord kor och tjurar som har genetiska defekter som ger dubbelbindning av muskelvävnad och de inre organen är förminskade.

Rasen dras även med mycket sjukdomar, på Agrias hemsida kan man läsa om att de inte är möjligt att försäkra djur av rasen

Det är den samlade bedömningen ur veterinärmedicinsk synvinkel att rasen har stora problem – till exempel måste cirka 80 procent av kalvarna förlösas med kejsarsnitt.

På hemsidan av en svensk uppfödare kan man läsa

Den snabbaste förbättring man kan uppnå på sina köttdjur, utan att behöva göra några större finansiella investeringar, är att skaffa en Belgisk blå-tjur!!

Detta är den enda anledningen till att rasen avlades fram, för att människan ska kunna få så mycket kött som möjligt för så lite pengar som möjligt, tragiskt är vad jag skulle kalla det. Och det är djuren som få betala priset.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Blogg:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...