Hur kan jämställdhet gå till överdrift?

Nej jag har inte firat internationella kvinnodagen, det har jag aldrig gjort. Hade inte ens vetat om att det var idag om jag inte hade läst om det på diverse bloggar. Om dagen som fenomen känner jag mig lite kluven, självklart är det bra att jämställdheten diskuteras men samtidigt känna att det inte borde behövas en särskild dag till det och att jämställdhet borde vara något som är på tapeten ‘jämt’. Så ja jag kan nog se både fördelar och nackdelar med internationella kvinnodagen. Men nåt som verkligen irriterar mig är när folk påstår att det inte behövs överhuvudtaget, att det redan är jämställt och vi ska vara nöjda som det är. Kommentarer som ”jävla feminist” eller ”jämställdheten har gått till överdrift” kan verkligen gör mig förbannad.

Hur fan kan jämställdhet gå till överdrift? Ibland undrar jag om folk vet vad jämställdhet egentligen innebär. Det är inte att kvinnor ska ha makten över män eller att kvinnor inte ska vara tillåtna att vara hemma med barnen om de vill, MEN man ska inte vara tvungen att göra det om man inte vill och männen ska inte ha makten över kvinnorna, det handlar om att man ska ha lika rättigheter och man ska inte bli diskriminerad på grund av sitt kön precis som man inte ska bli diskriminerad på grund av sin hudfärg, sin sexuella läggning, sin ålder etc. Jag vill inte att vi ska komma till en punkt där kvinnorna kan ha männens jobb och tvärtom, jag vill att det inte ska finnas några kvinnliga respektive manliga jobb. Och nej där är vi verkligen inte, ett land där en kvinna blir kritiserad för att hon inte är mammaledig tilltäckligt länge och man tycker männen ska ha rätt att bestämma över kvinnans kropp är inte jämställt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Blogg:

Kommentar:

Trackback

Om

Min profilbild

Välkommen, jag heter Elin och är 24 år, hundtokig, vegetarian, feminist, känslosam, datanörd, miljöpartist. Jag är matte till världens bästa hund, en grand danois tik som heter Jenna.

Detta är min lilla plats i cybervärlden att ventilera mina åsikter och tankar som annarsalldeles för ofta går osagda.


RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...